Pozitivni učinki igre vlog

Želite igralnico spremeniti v frizerski ali kozmetični salon? Bi radi zakuhali nevihto ali pripravili čajanko? Potrebujete pomoč pri spomladanskem čiščenju ali pri popravilih okrog hiše? Se želite preleviti v junake, kot so gasilci in zobozdravniki, in pomagati drugim? PlanToys so tu za vas! Pravzaprav imamo veliko različnih kompletov za igro vlog. In to z razlogom: igra vlog je za otroke neverjetno pomembna!

Na otroško igro vlog pogosto gledamo kot na nekaj zabavnega in domišljijskega, a odrasli nekako mislimo, da je njena edukativna komponenta omejena. Konec koncev so sestavljanke ali igre s številkami in črkami zagotovo bolj koristne, kajne? Zadnje raziskave kažejo, da ima prosta domišljijska igra, ki jo vodi otrok, kamor sodi tudi igra vlog, veliko pozitivnih učinkov in je eden najboljših načinov učenja in razvijanja ključnih spretnosti v zgodnjih letih. Poleg tega pa je tudi super način za sproščanje čustev.

Pozitivni učinki igre vlog

Otroci so kot gobe: opazujejo nas in vpijejo vse informacije in jezik okrog sebe. In potem poskušajo skozi igro vse to osmisliti. Ideje in besede, ki se jih učijo, morajo vaditi – in igralnica jim ponuja varno okolje, v katerem lahko gradijo samozavest. Tu se ne morejo zmotiti, nihče jih ne obsoja ali se jim smeje – navsezadnje je to igra in v igri je dovoljeno vse! Zato igra vlog otroke pripravlja na resnično življenje; nanjo lahko gledamo kot na generalko!

1. Igra vlog izboljša jezikovne in komunikacijske spretnosti.

Igra vlog je zares močno orožje v jezikovnem razvoju. Otroci hitro začnejo uporabljati besede, ki jih slišijo pri nas. Igra vlog jim pomaga dojeti moč jezika in razumeti, kako uporabiti te besede v različnih scenarijih ter kakšen učinek imajo na ljudi. Takoj, ko se naučijo zapletenega izraza iz pravljice ali po nas prevzamejo dialog, ki zveni prav odraslo, ga lahko v igri uporabijo in trenirajo. Če je igra družabna aktivnost, se lahko jezika učijo tudi drug od drugega. V prisotnosti starejšega otroka ali odraslega lahko strukturirajo, utrdijo in izpilijo jezik. Domišljijska igra pripomore tudi k razvoju telesne govorice in drugih oblik neverbalne komunikacije, ki sega vse od prepoznavanja pravega trenutka za nasmeh do izražanja samozavesti z držo telesa.

2. Igra vlog poglablja razumevanje odraslega sveta. In samih sebe.

Otroci se ne igrajo le z jezikom – dobesedno –  ampak tudi z idejami. Otroci se ne morejo učiti samo preko opazovanja, pač pa je učenje vedno najbolj učinkovito skozi praktično preizkušanje. S poustvarjanjem vsakodnevnih ali namišljenih situacij in izkušenj se trudijo razumeti in osmisliti svoja opazovanja. Poskušajo razumeti, kaj se je pravkar zgodilo z jajcem, ki ga je mama dala v mešalnik, kaj zobozdravnik počne s tistim zanimivim orodjem ali kako pravzaprav nakupujemo.  In vsi ti scenariji nadalje prinašajo neskončne edukativne priložnosti – ja, točno tiste, na katere smo odrasli tako zelo osredotočeni! Mešanje jajca lahko spontano privede do pogovora o fiziki, kemiji ali zdravi prehrani, med namišljenim nakupovanjem pa lahko postavite temelje za finančne in matematične spretnosti.  Z dramsko igro torej otroci spoznavajo svet, hkrati pa je to eden prvih načinov, s katerimi se učijo o samih sebi: kaj jim je všeč in česa ne marajo, kaj jih zanima in kaj že znajo. To krepi samozavedanje in samozavest.

3. Igra vlog spodbuja reševanje problemov in iskri domišljijo in ustvarjalnost.

Igra vlog otrokom ponuja morje problemov, ki jih morajo rešiti. Ugotoviti morajo, kako odgovoriti na različne domišljijske scenarije, ali kako rešiti resničen problem, ki se je pojavil pri igri – na primer, kje poiskati pravi material za streho hiše, ki jo gradijo. Pri tem se naši otroci naslanjajo na pomembne kognitivne sposobnosti, ki jih bodo uporabljali do konca življenja. Učijo se načrtovati in izbirati material za svoje stvaritve, spontano raziskujejo material v okolju in povezujejo ideje, da si izmislijo in ustvarijo kaj novega. Domišljijska igra je temelj ustvarjalnosti in inovativnosti: otroci se ne le učijo o svetu okrog sebe, ampak tudi ustvarjajo lastne svetove. Pri nas smo precej prepričani, da se je pristanek na luni začel prav kot otroška fantazija v igralnici!

4. Igra vlog pripomore k razvoju socialnih in emocionalnih spretnosti.

Igra vlog je pogosto družabna aktivnost, pri kateri se otroci ne morejo izogniti deljenju idej in sodelovanju drug z drugim. Učijo se komunicirati, postavljati pravila, s katerimi se vsi strinjajo, se izmenjevati, deliti, načrtovati in sprejemati odločitve. Vse te spretnosti so ključne kasneje v življenju! Med igro z vrstniki lahko pride tudi do situacij, kjer ne dobijo vsi, kar bi si želeli. Na primer, ko si več otrok želi biti pomočnik v trgovini, se bodo tisti, ki to niso mogli postati, naučili obvladovati negativna čustva, da se bo igra lahko nadaljevala. Domišljijska igra krepi tudi empatijo in sklepanje prijateljstev, saj otroke uči upoštevati čustva in vidik drugih. Ko otroci stopijo v čevlje oseb, v katere se prelevijo, poglabljajo svoje razumevanje drugih.

5. Igra vlog spodbuja telesni razvoj .

Galopiranje na namišljenih konjih, plezanje in spuščanje kot pri gasilcih ali bojevanje s pirati – našli bi lahko še nešteto drugih primerov, ki kažejo, da igra vlog pogosto vključuje celo telo in tako pripomore k razvoju grobe motorike. A ni treba razmišljati tako široko, tudi preprosta dejanja, kot je preoblačenje punčke, mešanje namišljene juhe ali zbiranje kovancev za plačilo spodbujajo gibanje otrok. Krepitev vseh mišic v malih rokah je nenazadnje bolj pomembno za kasnejše spretnosti pisanja kot pa na primer učenje črk pri tej starosti! Verjamemo, da se bodo otroci spontano usmerili k stvarem, ki koristijo razvoju, če jim omogočimo svobodno igro.

6. Igra vlog je terapevtska.

Čeprav veliko govorimo o kognitivnih učinkih igre vlog, ne smemo pozabiti na nekaj enako pomembnega: igra vlog otrokom omogoča izražanje in sproščanje čustev. Je preprosto terapevtska! Otrok, ki je imel neprijetno izkušnjo z obiskom pri zdravniku ali se sooča s prihodom novega družinskega člana, lahko skozi igro izrazi svoja čustva in premaga strahove in travme. Simbolično izražanje otrokom omogoča, da same sebe ločijo od kompleksnih čustev, ki so pretežka, da bi jih neposredno razumeli in obvladali.

V naslednji objavi bomo predstavili nekatere sete za igro vlog skupaj z zanimivi podatki o tem, kako vse se otroci igrajo in kdaj jih začne zanimati simbolna igra – če želite vedeti več, si lahko preberete tukaj.

Napisala Noemi, glavni navdušenec nad igro pri Malih nog naokrog – član PlanToys družine. 

Shopping Cart